Voor ouders

Wat moet u als ouder weten voordat uw kind bij Vindicat gaat?

Uw kind gaat studeren in Groningen en er zullen veel veranderingen plaats vinden in zijn/haar leven. Ze hebben vele keuzes om te maken, zoals: welke studie kies ik, ga ik in een studentenhuis wonen, word ik lid van een vereniging? Maar wat houdt dat laatste nou precies in? Hieronder leest u alles over studentenverenigingen in het algemeen en Vindicat in het bijzonder. Als u verder nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met onze Assessor Secunda via secunda@vindicat.nl

Wat is een studentenvereniging?

Een studentenvereniging is een vereniging voor en door studenten. Het is een hele mooie toevoeging voor tijdens je studententijd. Dit komt omdat een studentenvereniging een plek is waar studenten (en dan ook alleen studenten) samen komen om te studeren, ontspannen of een mooi feestje mee te maken. Het mooie van een studentenvereniging is dat het allemaal door studenten gerund wordt. Het bestuur en alle commissies zijn volledig gevuld door studenten uit alle jaarlagen van de vereniging. Een studentenvereniging geeft de mogelijkheid om mensen van allerlei studies te leren kennen en je verder te ontwikkelen naast je studie, bijvoorbeeld door commissiewerk. Na het maken van een grote stap richting een nieuwe stad, een nieuwe studie en een nieuw begin in het leven is een studentenvereniging juist een manier waardoor uw zoon/dochter snel veel mensen leert kennen die hem/haar zullen helpen de studententijd te laten slagen!

Wat is Vindicat?

Vindicat is een 200 jaar oude studentenvereniging met meer dan 2.000 leden. Wij zijn de grootste vereniging van Groningen en de oudste van Nederland. Het verenigingsleven speelt zich af op de sociëteit ‘Mutua Fides’ aan de Grote Markt 27. In 2014 is de nieuwe sociëteit opgeleverd, pal naast de Martinitoren. Met een aantal prachtige grote zalen, drie balkons, een dakterras, een bruin café, twee discotheken en verschillende dinerzalen voldoet het pand volledig aan de huidige wensen van Vindicat. Vindicat is een studentenverenging waar je samen met je jaarclub (een groep van 16 jongens of meisjes uit hetzelfde jaar) en een Vindicat huis een hele mooie tijd tegemoet zal gaan, zowel door mooie feesten mee te maken, als serieuze en leuke activiteiten te organiseren. Vindicat heeft 12 sport en 7 culturele subverenigingen waar uw zoon/dochter actief aan mee kan doen. Ook zijn er vele commissies binnen onze studentenvereniging om actief mee te doen met het runnen van de Sociëteit, een hele goede voorbereiding voor later.

Huizen

Veel studenten die in Groningen gaan studeren hebben moeite met het vinden van een kamer. Leden van Vindicat hebben dit probleem gelukkig niet. Vindicat heeft namelijk ruim 200 corpshuizen/ledenhuizen binnen het centrum van Groningen, waar iedereen voor een lage prijs een kamers worden gehuurd (de prijzen zijn zo laag omdat deze huizen vaak al heel lang door Vindicat leden gehuurd wordt). De gemiddelde huurprijs van een Vindicat huis ligt rond de 330 euro per maand. Na de Introductietijd van twee weken beginnen de hospiteerrondes waar alle Vindicat huizen nieuwe huisgenoten zoeken. Er is een zeer grote kans dat uw zoon/dochter een plekje krijgt in één van deze huizen. 85% van onze leden woont op een Vindicat huis. Er zijn meisjes, jongens, en gemengde huizen, verschillend van vier huisgenoten tot en met 15 huisgenoten. Uw zoons'/dochters' nieuwe huis wordt hun tweede familie in het hoge Noorden! Met dit huis zullen zij mooie feesten meemaken, maar tegelijkertijd begeleiden de huisgenoten uw zoon/dochter bij het studeren en leren zij hem/haar de studiepunten te halen die zo hard nodig zijn! De huizencultuur die Vindicat kent, maakt onze vereniging zo uniek en hecht in Groningen.

Studie

Vindicat snapt dat door het ingevoerde BSA systeem het moeilijk is om alles te combineren. Het is dan ook belangrijk dat uw kind een balans vindt tussen een leuke studententijd hebben en zijn/haar studie te halen. Om te helpen bij succesvol studeren biedt Vindicat studieondersteuning, handhaaft een studiepuntenvereiste voor commissiewerk en plant al haar evenementen buiten de tentamenperiodes. Enkele jaren geleden is er een commissie in het leven geroepen, de Academische Raad. De Academische raad ondersteunt onze leden tijdens hun gehele studie d.m.v. samenvattingen, gratis tentamentrainingen, studeerplekken en meer. Gemiddeld ligt het percentage van onze eerstejaarsleden die zijn BSA haalt hoger dan het gemiddelde van de Hogeschool en de Universiteit. Vindicat is hierdoor geen belemmering maar juist een toevoeging op je studie. Ook bieden wij sinds dit jaar een BSA garantie aan onze eerstejaars aan, omdat wij erop vertrouwen dat al onze leden hun BSA halen.

Kosten

Als uw zoon/dochter lid wordt bij Vindicat betaalt hij/zij alleen de contributie, die je in vier termijnen per jaar moet betalen. De contributie neemt per lidmaatschapsjaar met een bepaald percentage af. Zo betaal je in je eerste jaar € 192,- contributie en in je vijfde jaar € 115,-. Verdere kosten is wat uw kind zelf drinkt en eet, dit hebben zij dus zelf in de hand en valt vaak ook heel erg mee. Dit komt mede omdat studenten al voor € 6,- kunnen avondeten op de Sociëteit en een biertje slechts € 0,90 kost terwijl in het gemiddelde café een biertje € 2,- of meer kost.

Verplichtingen

Vindicat heeft op de Introductietijd na geen verplichtingen voor uw zoon/dochter. Vanuit de vereniging worden de leden gestimuleerd om op woensdag en vrijdag met hun jaarclub te eten maar dit is alles behalve verplicht. Uw zoon/dochter kan het dus zelf zo druk maken als hij/zij het zelf wilt. Er zijn geen verplichtingen bij Vindicat maar eerder activiteiten waar uw kind aan kan meedoen. Wij hopen echter dat uw zoon/dochter enthousiast wordt over het studentenleven bij Vindicat en daardoor betrokken zal zijn bij alle evenementen en activiteiten die georganiseerd worden door en voor Vindicat leden.

Mocht u nog verdere vragen hebben neem dan kunt u altijd contact opnemen met de Assessor Secunda, zij vertelt u graag meer over wat Vindicat inhoudt. Dit kan door het sturen van een mail naar secunda@vindicat.nl