Sport & Culturele Subverenigingen

Door onze talloze subverenigingen (her)ontdekt iedereen zijn talenten!

Subverenigingen zijn een erg belangrijk onderdeel van het verenigingsleven van Vindicat. Wij zien het als essentieel dat leden de Kroeg niet slechts zien als een plek om ’s avonds een biertje te kunnen drinken, maar er overdag ook mee in contact staan. De mogelijkheden zijn divers: je kunt deel uit maken van culturele subverenigingen, sport-subverenigingen en bittergenootschappen.

Sport-subverenigingen

Bij de sportverenigingen varieert de hoeveelheid tijd die je eraan kwijt bent. Als je bijvoorbeeld roeit, voetbalt, hockeyt of tennist in het eerste team, beoefen je sport op een erg hoog niveau, vaak zelfs het hoogste niveau van alle verenigingen uit het gehele noorden en dit houdt in dat je erg vaak zal moeten trainen. Als je voornamelijk voor de gezelligheid wilt sporten, kun je terecht in een van de lagere teams, waardoor je niet of nauwelijks traint en dus alleen op de gezellige zondagen een wedstrijdje meepakt. Ook kun je lid worden van bijvoorbeeld de zeil- of waterskivereniging waar je op elk gewenst moment even kunt sporten, zonder verdere verplichtingen.

Vindicat kent de volgende sportverenigingen:

De Groninger Studenten Roeivereniging “Aegir” werd op 7 februari 1878 opgericht als subvereniging van Vindicat atque Polit. In 1878 werd tevens voor het eerst de Varsity verroeid op het Amsterdam Rijnkanaal. Zoals u wellicht weet is de Varsity een unieke wedstrijd waarbij het winnende Corps na de wedstrijd een kroegjool organiseert. De magie hiervan wordt geïllustreerd door het feit dat de kroeg twee draaiboeken kent, één bij oorlog en één als Aegir de Varsity wint. Aegir heeft in haar bestaan zes maal de Varsity gewonnen. Over de laatste overwinning uit 1982 gaat het verhaal dat de bar uit de CZ werd getild en op de Grote Markt werd neergezet. Na het aansluiten van enkele fusten werd de jool daar voortgezet tot het afbouwen van de markt.

Al weer een tijdje geleden, in 1990, is GSWC 'The Bares' opgericht door een stel waterski-minded leden van het Groninger Studenten Corps, Vindicat atque Polit, die de sport graag met meer leden wilden delen. Klassiek skieën was de standaard. Nadat je een rondje kon waterskieën mocht je het proberen op een 'monoski' of voor de echte dudes een 'trickski'. De die-hards deden aan schansspringen en barefooten. Aan dit laatste ontleent de vereniging dan ook zijn naam. Zomers is dit niet alleen de plek om te waterskiën, maar ook van het zonnetje te genieten! G.S.W.C. De Bares is de enige studentenwakeboardclub van Nederland. Het is dé vereniging om één van de dikste extreme sporten te doen en het zal nergens zo goedkoop zijn als bij De Bares. De Bares boardt van april tot oktober.

Sinds 1938 bestaat de Groninger Studenten Hockeyclub G.S.H.C. Forward, een sportvereniging van Vindicat atque Polit. Al vele jaren niet alleen de gezelligste maar ook een goed presterende studenten hockeyclub van het land. Onze Heren 1 en Dames 1 zorgen iedere zondag voor veel spektakel, en komen respectievelijk uit in de Eerste Klasse. De Groninger Studs heeft op dit moment ruim 400 leden en 16 teams, het is dan ook een veelzijdige club die ruimte biedt voor zowel prestatiehockey als gezelligheid.

GSAVV Forward is de oudste studenten voetbal vereniging van Nederland. Forward is in 1903 opgericht als een subvereniging van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit en telt 270 leden en 700 reünisten. Hiermee heeft Forward 14 teams die allemaal op zondag uit komen. Mede door het unieke karakter van Forward, is Forward een toonaangevende club in het noorden van het land.

Wil je één PK bedwingen, comfortabel zittend op lederen bekleding tijdens het beoefenen van de meest edele sport? Dat kan bij G.S.R. de Rijclub! Ons oprichtingsjaar, 1850, maakt ons een van de oudste sportvereniging van Nederland. Wij hebben dan ook een zeer rijke geschiedenis die we graag levend houden. Naast vele tradities, heeft de Rijclub een uniek karakter: wij zijn er voor de student die lekker wil sporten, maar graag zelf bepaalt wanneer en hoe vaak. Hierin onderscheiden wij ons van andere rijverenigingen, waar de lessen een verplicht karakter hebben. Hiernaast rijdt de Rijclub traditiegetrouw ieder jaar mee met de Sinterklaasoptocht in Groningen.

In 1986 is na jaren al officieus te bestaan eindelijk de Groninger Studenten Rugby Club voor de derde keer officieel opgericht en dit keer voorgoed. De GSRC heeft twee teams uitkomend in verschillende klassen en is dus zowel voor onervaren als voor ervaren mannen geschikt. In ons befaamde en gevreesde Roze Wit Bleu tricot handhaven en beschaven wij de orde op de velden. Door onze keiharde tackles en onnavolgbare bewegingen, kan de tegenstander slechts wachten op het beslissende fluitsignaal, opdat verdere vernedering uit zal blijven. Hiermee begaat hij echter een grote fout, een rugby wedstrijd telt bij ons drie helften, waarbij in de laatste, onder het genot van rijkelijk vloeiend bier en de meest briljante liederen, weer verbroederd wordt aan de bar.

De Walvisch is sinds 1933 de grootste studentenwaterpolovereniging van Nederland. Met maar liefst drie herenteams en twee damesteams wordt op verschillende niveaus gespeeld in de landelijke- en districtscompetities. Daarnaast zijn we de enige corporele waterpolo- en zwemvereniging van Nederland. De Walvisch is namelijk een subvereniging van het Groningse Studenten Corps Vindicat atque polit.

Naast de snaren van het racket, is ook de spanning op de squashbaan te merken. Groninger Studenten Squash Club ‘De Bal’ zet de Stadjershallen op zijn kop. Voor 5 euro per maand kun je onbeperkt squashen in de Stadjershallen.

Sociëteit de Poll, gelegen op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club, opent ieder jaar haar deuren voor de leden van Vindicat. De G.S. Golfclub organiseert ieder jaar GVB trainingen en examens. Lijkt het je leuk om je GVB in korte tijd te kunnen behalen? Dat kan bij de G.S. Golfclub!

Culturele Subverenigingen

Onze culturele subverenigingen hebben grotendeels een relatief weinig tijdrovend lidmaatschap te bieden. Je hebt weinig verplichtingen, kunt zoveel tijd erin stoppen als je wilt én er staat een erg lage contributie tegenover. Hou je bijvoorbeeld van toneel en cabaret, ga dan met Tover voor gereduceerd tarief naar voorstellingen in de schouwburg of show je talenten tijdens de vele evenementen die Tover organiseert, zoals bijvoorbeeld de ‘Talent van eigen bodem’ show. Via de Pan kun je in een bandje terecht komen of kun je gratis komen repeteren/jammen in het Panhok, bij het Wijnminnend Genootschap kun je je wijnkennis wat bijschaven, beter leren tekenen en schilderen kan bij de Dye Linetreckers en ga zo maar door.

Vindicat kent de volgende culturele subverenigingen:

Playa de Naya is de subvereniging van Vindicat die zorgt voor de meest uiteenlopende reizen. Van weekjes wintersport tot stedentrips naar bijvoorbeeld Praag, het kan niet op met Playa! Een groot succes was de Lustrum Skireis in februari 2015. Wij zijn toen met meer dan 500 man de bus in gegaan om met z’n alleen Risoul onveilig te maken. Er werd geskied, geboard, van de zon genoten en natuurlijk geaprès-skied. Onze leden gingen verkleed van de piste af, er was een snow BBQ en elke avond was het feest met steeds een ander thema. Naast vakanties en dagjes weg organiseert Playa ook zo nu en dan een cocktailparty in de Van der Rijnst. Kortom: met Playa is het altijd genieten! Leve de trekvogels!

De culturele subvereniging Tover zorgt, door middel van verscheidene activiteiten en evenementen voor, dat cultuur en toneel bruisend en actief wordt behouden. Keer op keer blijkt maar weer dat er een gezonde drang is naar het ontplooien van de culturele talenten van leden en het mogen aanschouwen hiervan tijdens musicals of Talent van Eigen Bodem. Tover zorgt ervoor dat de leden deze kans krijgen en geheel op hun eigen manier, het podium kunnen bestormen. Met een sprankelende groep zorgen we daarnaast elk jaar voor een ludieke activiteit. Vorig jaar speelden we het meeslepende en angstaanjagende spel Gotcha waar geen plek in de stad meer veilig was en je zelfs in je eigen bedje geen oog meer dicht deed. Ook dit jaar komen we weer met een waanzinnige activiteit die er nog een schepje bovenop doet en de leden absoluut in de ban zullen krijgen.

Op ons pandje kan een Wijnminnend genootschap niet ontbreken. Wijn is fijn en dat is niet zonder reden. Het is heerlijk maar brengt bovenal ontzettend veel gezelligheid met zich mee. Proef deze sferen op onze borrel, vaak die vaak wordt georganiseerd op het dakterras! Zorgvuldig uitgezochte wijnen uit verschillende landen worden geschonken onder het genot van livemuziek en heerlijke kaas. Dé ingrediënten voor een hele mooie avond...

De muziekvereniging de Pan zorgt ervoor dat ieder lid zijn muzikale talenten kan laten zien, indien zij/hij dit leuk vindt. Op de Sociëteit kun je altijd gratis komen repeteren of jammen in het Panhok. Hiernaast bestaan er verschillende bands waarvoor je auditie kunt doen, zoals de AMF Jazzband, de VAP Vibrations en ieder jaar wordt er een Jaarband opgericht. Ook als je niet plaats neemt in een van onze bands, biedt Vindicat tijdens haar Grand-cafés open podium voor muzikale talenten.

Alle kunstzinnige, creatieve leden verzamelen zich binnen de subvereniging Dye linetrekkers. Zij kunnen schilderen en tekenen als de beste en zijn verantwoordelijk voor het beschilderen van alle haardplaten, bij elk evenement in een ander thema. Hiernaast schilderen zij ieder jaar een nieuwe Berendina, een grote schildering in de CZ. Ben jij creatief en vind je het leuk om te prachtige schilderingen te maken? Dan is de subvereniging de Dye linetrekkers echt iets voor jou!

Bittergenootschappen

De bittergenootschappen vertegenwoordigen de verschillende delen van het land. Hier kun je je dus bij aansluiten als je nog wat nostalgische momenten wilt beleven, die in verband staan met de provincie waar je oorspronkelijk vandaan komt. Mis je bijvoorbeeld het oude vertrouwde Friesland een beetje, ga dan met Frysia een rondrit maken langs de mooie plekjes, Friese films kijken, samen Berenburg drinken en wieger ketellapper koek eten. Voor degene die niet uit het hoge Noorden komen, maar juist uit het Zuiden en de zachte G missen, dan is Brabantia echt iets voor jou. Want ook carnaval wordt georganiseerd op onze Kroeg.

Vindicat kent de volgende bittergenootschappen:

Je bent in Groningen aangekomen en loopt tussen duizenden nieuwe studenten in de stad. Je vindt het fantastisch, maar je mist de aanspraak van de zachte G.. Gelukkig kun je je bij bittergenootschap Brabantia aansluiten om toch nog het zuidelijke gevoel mee te pakken met de Carnavalsfeesten op de Kroeg en uitstapjes naar het mooie zuiden.

Het bittergenootschap Frisia werd op 8 oktober 1837 opgericht door de vele Friese studenten die in de loop van de 19e eeuw naar Groningen kwamen om te studeren, na het sluiten van de universiteit te Franeker. Daarmee is deze verticale organisatie binnen Vindicat het op een na oudste bittergenootschap én een van de oudste subverenigingen van de Kroeg. Elk jaar wordt een nieuwe lichting eerstejaars jongens met Friese 'roots' of kerels die gewoon iets met Friesland hebben, na een inauguratie (in het middelpunt van Friesland) en het verdienen van de Frisia-das 'Man Frysk' en daarmee lid van Frisia.

Het Genootschap Omlandia is het oudste, beste en rijkste bittergenootschap van Vindicat. Het is bedoeld voor alle mannelijke leden van Vindicat wiens ouders woonachtig zijn of die hun roots hebben in de provincie Groningen. Doordat in 1614 de Groninger universiteit werd opgericht, kregen de rijke boeren in de Groninger Ommelanden voor het eerst de kans om in eigen provincie te gaan studeren. Het aantal Ommelanders dat destijds aan de universiteit studeerde was ongeveer net zo groot als het aantal niet-Ommelanders. Afgelopen jaar hebben zij een oude traditie in eren hersteld, namelijk het openen van de Meikermis.

Het bittergenootschap de Groafschap (1958) heeft na de doorstart vorig jaar haar naam weten te vestigen op Mutua Fides. Blikskiet'n, Swientie, Tikk'n, Zwijnwerpen en vele andere varianten passeerden de revu. Op veler verzoek zal het programma dit jaar uitgebreid worden met het bezoek aan de combinerace, naast natuurlijk het hoogtepunt van het jaar, de georganiseerde tractortocht naar de Zwarte Cross. Ben jij te porren voor een potje Vrouwensjorren of Spiekerboxhangen? Heb jij ook een blauw-wit hart? Lid worden kan!